Rupe u stažu ima 180.000 radnika

Bez autora
May 29 2013

U Srbiji ima 180.000 radnika koji imaju “rupe u stažu” jer im poslodavci ne uplaćuju redovno doprinose. Svi oni bi mogli ostati bez uslova za penziju ukoliko prođe novi Predlog zakona o poreskom postupku i poreskoj administraciji.Tim propisom se prvi put uvodi da dugovi za socijalno osiguranje mogu da zastare. Do “zastarelosti” dugova ne bi trebalo ni da dođe ukoliko se naplata bude kontrolisala. Jedan od osnovnih ciljeva Predloga zakona jeste upravo ojačavanje sistema kontrole i naplate ovih obaveza.

Rupe u stažu ima 180.000 radnikaU Srbiji ima 180.000 radnika koji imaju “rupe u stažu” jer im poslodavci ne uplaćuju redovno doprinose.

Svi oni bi mogli ostati bez uslova za penziju ukoliko prođe novi Predlog zakona o poreskom postupku i poreskoj administraciji. Tim propisom se prvi put uvodi da dugovi za socijalno osiguranje mogu da zastare. Do “zastarelosti” dugova ne bi trebalo ni da dođe ukoliko se naplata bude kontrolisala.

Jedan od osnovnih ciljeva Predloga zakona jeste upravo ojačavanje sistema kontrole i naplate ovih obaveza. A najveći deo ovih obaveza vezuje se upravo za nepostojeće privredne subjekte ili subjekte koji se godinama nalaze u restrukturiranju ili stečaju, od kojih se ove obaveze ne mogu ni naplatiti. Ovakav zakon ima smisla samo ukoliko bi država efikasnije prikupljala novac od poreza i doprinosa. Ako ne postoji jak kontrolni mehanizam za naplatu doprinosa, poslodavci bi mogli da nastave sa izbegavanjem plaćanja obaveza.

Naplata socijalnih doprinosa ne ide nimalo glatko već godinama. Poslodavci danas Fondu PIO duguju čak 143 milijarde dinara, od čega se 78 milijardi dinara odnosi na kamate. A nenaplativo je čak 12 milijardi dinara od preduzeća u procesu privatizacije, pod stečajem, likvidacijom. Samo u prošloj godini poslodavci nisu plaćali doprinose za 90.000 radnika a još 20.000 u ovoj godini. Zbog toga su podnete  8.032 prekršajne prijave.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik